Българската православна църква почита утре паметта на св. пророк Илия -

...
Българската православна църква почита утре паметта на св. пророк Илия -
Коментари Харесай

Утре е Илинден! Ето какви са страшните поверия, свързани с най-големия летен празник

Българската православна черква уважава утре паметта на св. оракул Илия - един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог. 

Християнската черква го назовава още от древността " оракул и предсказател на великите Божи каузи ", " ангел в плът " и " предтеча на второто Христово пришествие ".

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден.

От този ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение.  Илинден идва с мъртва хватка на морето, споделят старите риболовци. Затова морските предизвестяват летовниците да са изключително деликатни при къпане в морето. Както е известно, националното вярване гласи, че на този ден морето взема жертви.

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба.  На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети оракул Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.

На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.

Имен ден честват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други
 10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс
За още потребни и практични статии .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР